Coincash Blog fejléc

A Binance alapítóját, Changpeng "CZ" Zhao-t 4 hónapra ítélték, az ország leggazdagabb rabjaként kerül börtönbe

CoinCash2024-05-03

A Binance alapítóját, Changpeng „CZ” Zhao-t 4 hónapra ítélték, az ország leggazdagabb rabjaként kerül börtönbe.

A megegyezés egy sor kriptoipari vezetőkkel szembeni végrehajtási eljárás közepette történt, köztük az FTX Sam Bankman-Frieddel.

Két év után, amelyet a kriptovállalatok, köztük a Sam Bankman-Fried-féle FTX megdöbbentő összeomlása jellemzett, az Igazságügyi Minisztérium novemberben büntetőjogi vádakat emelt a Binance és annak vezérigazgatója ellen, bár a tőzsde továbbra is működőképes maradt. Ellentétben a DOJ Bankman-Fried elleni ügyével, vagy más állítólagos kriptobűnözőkkel, mint például a Terraform Labs Do Kwonjával, Zhao és a Binance egyezséget kötött az ügyészekkel, valamint egy sor szövetségi ügynökséggel, köztük a Pénzügyminisztériummal és a Commodity Futures Trading Commissionnal.

Zhao elítélésével lezárult az eljárás, Richard Jones bíró úgy döntött, hogy a kriptovállalkozónak - akinek becslések szerint mintegy 43 milliárd dollár a vagyona, és ezzel ő a leggazdagabb elítélt, aki az Egyesült Államokban ült - a rácsok mögött töltött idő mellett 50 millió dolláros személyes pénzbüntetést is fizetnie kell.

A bíróságon Zhao megbánást tanúsított a vezérigazgatóként elkövetett „hibái” miatt, bár megjegyezte, hogy a Binance megfelelőségi programot vezetett be.

„Elmémben mindent meg akartam tenni, mielőtt lemondok vezérigazgatói tisztségemről”

mondta Jones előtt.

A bíró azzal érvelt, hogy Zhao „jobb bocsánatot kérni, mint engedélyt” filozófiája aggasztó, de végül az ügyészek által kért 36 hónapnál alacsonyabb büntetés mellett döntött.

„Minden, amit a múltjával és a jellemzőivel kapcsolatban látok, enyhítő és pozitív jellegű”

mondta Jones, hivatkozva Zhao Binance iránti elkötelezettségére és a bűnismétlés alacsony valószínűségére.

Egy kriptomágnás felemelkedése és bukása

Zhao 2017-ben alapította a Binance-t, amely mindössze hat hónap alatt a legnagyobb kriptotőzsdévé vált. A meteorikus növekedés közepette azonban a Binance küzdött a hatékony „ismerd meg az ügyfeledet” és a pénzmosás elleni rendszer bevezetésével - ez a kínos valóság, amelyet a CFTC és a Securities and Exchange Commission által 2023-ban benyújtott panaszok lepleztek le, beleértve a belső üzeneteket, amelyekből kiderült, hogy a vezetők tisztában voltak a megfelelés széles körű megsértésével.

A Binance vadmacskás megközelítése ellenére - vagy talán éppen annak köszönhetően - Zhao a kriptoipar globális ikonjává vált, és Portugáliától az Egyesült Arab Emírségekig, ahol de facto főhadiszállásává vált, konferenciákon jelent meg. Mégis, miközben az amerikai hatóságok a világ vezető kriptovállalatai körül keringtek, jelentések jelentek meg arról, hogy a DOJ a Binance elleni ügyet építette fel.

Az első lövések 2023 márciusában és júniusában dördültek el a CFTC és a SEC kettős perében, amelyben az ügynökségek egy sor törvénysértő magatartást állítottak. A SEC elnöke, Gary Gensler „kiterjedt megtévesztés hálójával” vádolta a Binance-t, beleértve a csalás vádját, amely visszhangzott az ügyfelek pénzeszközeinek illegális eltulajdonítása az FTX-nél. A kriptopiacok szélesebb körű visszaesése által súlyosbítva a Binance egykor vasszigorral védett szorítása az iparág tetején meginogni látszott, különösen az amerikai részlege küzdött.

Novemberben Merrick Garland igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a DOJ a CFTC-vel és a Pénzügyminisztériummal együtt egyezségre jutott a Binance-szel és Zhaóval a tőzsdén elkövetett pénzmosási jogsértésekkel kapcsolatos vádakról. A vállalat beleegyezett, hogy 4,3 milliárd dollár bírságot fizet az ügynökségek között elosztva, ami a pénzügyminisztérium történetének legnagyobb végrehajtási akcióját jelentette.

A megegyezés nem tartalmazott csalással kapcsolatos vádakat, és a SEC nem vett részt a közös akcióban. Az ügynökség továbbra is pereskedik a Binance elleni ügyében a U.S. District Court for the District of Columbia bíróságon, ahol egy bíró nemrég meghallgatást tartott a Binance kereset elutasítására irányuló indítványáról.

A súlyosabb vádak hiánya, valamint a Zhao viszonylag enyhe büntetése miatt az olyan megfigyelőcsoportok, mint a Better Markets, azzal érveltek, hogy a megegyezés „igazságszolgáltatás elmaradását” jelenti.

„A kiszabott büntetés egyszerűen nem felel meg a bűncselekménynek”

mondta Dennis Kelleher, a Better Markets elnök-vezérigazgatója a Fortune-nal megosztott nyilatkozatában.

„Valójában az egyezség szánalmas a bűnözési hullámhoz és a bűncselekményből felhalmozott vagyonhoz képest”.

Bizonytalan jövő

Bár Zhao vádalku szerint 18 hónapos börtönbüntetést szabtak ki rá, az ügyészek a múlt héten egy feljegyzést nyújtottak be, amelyben 36 hónap letöltését kérték, hivatkozva „Zhao szándékos amerikai törvénysértésének nagyságrendjére és következményeire”, és azzal érvelve, hogy ez „nemcsak Zhaónak, hanem a világnak is üzenne”.

Egyidejűleg benyújtott beadványában Zhao ügyvédei azt írták, hogy „mélységesen megbánta tettét”, és azt kérték, hogy ne kelljen börtönbüntetést kapnia, hanem inkább házi őrizetet javasoljanak neki. A kérelemhez több mint 160 barát és üzlettárs levelét csatolták, köztük az Egyesült Arab Emírségek uralkodó családjainak tagjai és Max Baucus, az Egyesült Államok korábbi kínai nagykövete, volt amerikai szenátor, aki a Binance tanácsadó testületének tagja.

Jones végül a keddi meghallgatáson részben Zhao csapatának pártjára állt, és az ügyészség által javasolt hosszabbított büntetés ellen érvelt, mivel nem volt bizonyíték arra, hogy Zhao tudott volna az illegális tevékenységről.

Mivel Zhao az ítélethozatalról szóló megállapodás részeként lemondott a Binance vezérigazgatói posztjáról, a tőzsde jövője ingatagnak tűnt, mivel piaci részesedése 2023 vége felé zuhant. Az új vezérigazgató, Richard Teng, az Egyesült Arab Emírségek és Szingapúr korábbi szabályozója alatt a kriptogazdasági óriás visszanyerte dominanciáját, ahogy a kriptopiacok fellendültek a Bitcoin ETF-ek januári jóváhagyását követően az Egyesült Államokban.

Az egykor dacos vállalat is elkezdte átalakítani magát hagyományosabb pénzügyi céggé, többek között igazgatótanácsot nevezett ki, és egy hivatalos globális központ létrehozásán dolgozik - ahogyan Teng áprilisban a Fortune-nak nyilatkozta. A Binance emellett - részben a megegyezés diktálta - megnövelte a megfelelési költségvetését, mivel felkészült a DOJ és a Pénzügyminisztérium szövetségi felügyelőinek kinevezésére.

„Jelentős megfelelési fejlesztéseket hajtottunk végre, beleértve a KYC [know your customer] protokolljaink jelentős frissítését, a házon belüli pénzmosás elleni felderítési és elemzési képességeink bővítését, valamint a bűnüldözés és a hagyományos pénzügyek legmagasabb szintjein tapasztalattal rendelkező kulcsfontosságú megfelelési személyzet felvételét”

mondta a vállalat szóvivője a Fortune-nak adott nyilatkozatában Zhao elítélését követően.

Bár Zhao már nem vesz részt a Binance napi ügyeiben, továbbra is hatalmas részesedéssel rendelkezik a cégben, ami biztosítja számára, hogy a világ egyik leggazdagabb embere legyen. Márciusban azt is bejelentette, hogy elindítja a Giggle Academy-t, egy nonprofit oktatási platformot blokklánc-alapú mechanikával. Twitter-fiókja, amelyet egykor a kriptoiparral kapcsolatos posztoknak szentelt, most az új projektje fejlesztésével kapcsolatos frissítéseket osztja meg.

„Sokat tanulok”

tweetelte március végén.

„Folytassátok az építkezést!”

Forrás: https://fortune.com/crypto/2024/04/30/binance-founder-changpeng-cz-zhao-sentenced-to-4-months-in-prison-will-enter-as-countrys-richest-inmate/

Ha kedvet kaptál a Bitcoin vásárláshoz, kattints IDE.

Ha tetszett a cikkünk, értékeld a csillagok segítségével! :)

Vásárolj vagy adj el kirptovalutákat gyorsan és egyszerűen.

Ez a blogcikk / poszt / hír nem minősül pénzügyi tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Azt itt leírtak pusztán edukációs és ismeretterjesztő célt szolgálnak. A kriptovaluták árfolyama rendkívül volatilis, árfolyamuk rövid idő alatt drasztikusan képes emelkedni vagy esni, ezért befektetési céllal történű vásárlásuk kockázatos. Mielőtt bármilyen pénzügyi döntést hoznál, tájékozódj alaposan, mérlegeld pénzügyi helyzeted és kockázatvállalási képességed.

A magas energiafelhasználás rossz? - vélemény cikk

A magas energiafelhasználás rossz? - vélemény cikk

Értéket nem lehet létrehozni munka nélkül, munkát nem lehet végezni energia nélkül.
Bitcoin felezés 2024: NEM az árfolyam lesz megfelezve

Bitcoin felezés 2024: NEM az árfolyam lesz megfelezve

A fiat valuták rendelkezésre álló kínálata a nemzeti központi bankok figyelő szemei alatt emelkedik és csökken, de a bitcoin teljes kínálata fix és megváltoztathatatlan.
A nem decentralizált DeFi protokollok lehetséges betiltása fenyeget Európában

A nem decentralizált DeFi protokollok lehetséges betiltása fenyeget Európában

A MiCA rendelkezései értelmében az Európai Bizottság 2024. december 30-ig jelentést készít, amelyben értékeli a decentralizált pénzügyi (DeFi) piacot és az ágazaton belüli testre szabott szabályozás lehetőségeit.
Adózás 2024: minden, amit a kripto adózásról tudni szeretnél

Adózás 2024: minden, amit a kripto adózásról tudni szeretnél

2022. január 1-én lépett hatályba az 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: „Szja tv.”) 67/C. §, ami a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelmet volt hivatott adóztatni.